Waarom is koelvermogen belangrijk bij een airconditioner?

Een airconditioning kan koude of warme lucht produceren. Het voordeel hiervan is dat je slaapkamer snel gekoeld of verwarmd is en er een comfortabel klimaat binnenshuis is. Toch is het belangrijk om vooraf de aanschaf van een airconditioner goed te kijken naar koelvermogen.

Bij DTNW ontzorgen wij je volledig bij de aanschaf van een airconditioner echter vinden wij het wel leuk om je wat meer te vertellen over het koelvermogen.

Benodigd koelvermogen berekenen

Een van de belangrijkste factoren bij het berekenen van het benodigde vermogen van een airco, is de inhoud van de te koelen ruimte. De inhoud wordt uitgedrukt in kubieke meters (m3) en kan berekend worden door de lengte x breedte x hoogte van de ruimte.

Voorbeeld
Een rechthoekige kamer van 8m lengte, 3m breedte en 2,5m hoogte komt uit op een volume van 60m3. (8m x 3m x 2,5m = 60m3)

Vervolgens gaan we kijken naar een vermenigvuldigingsfactor. Deze factor wordt bepaald aan de hand van hoe goed je huis is geïsoleerd. Er zijn drie verschillende vermenigvuldigingsfactoren, namelijk 30, 40 en 50.

Vermenigvuldigingsfactor 30:
Deze factor staat voor goed geïsoleerde ruimtes met weinig ramen. De ruimte blijft in de zomer al relatief koel.

Vermenigvuldigingsfactor 40:
Deze factor staat voor een redelijk geïsoleerde ruimte. De ruimte heeft veel ramen en er zijn warmtebronnen zoals elektronica aanwezig. 

Vermenigvuldigingsfactor 50:
Deze factor staat voor ruimtes als zolderverdiepingen, ruimtes met een plat of schuin dak. Veel ramen en veel apparatuur. Bij twijfel kiest u voor de hoogste factor.

Nu gaan we het koelvermogen berekenen aan de hand van de inhoud van de kamer en de vermenigvuldigingsfactor. Pak het aantal kubieke meter dat we in de eerste stap hebben berekenend en vermenigvuldig dit met factor uit stap 2.

Voorbeeld
De ruimte is 60 m3 (stap 1)  en de ruimte staat gelijk aan factor 40. (een redelijk geïsoleerde slaapkamer)

60 m3 x factor 40 = 2400 W oftewel 2,4 kW. Om de ruimte goed te kunnen koelen heb je dus minimaal een airconditioner nodig met 2,4 kW vermogen. 

Meer informatie

Klinken deze berekeningen nu allemaal erg moeilijk? Geen probleem, wij rekenen het je graag voor! Neem contact met ons op via het formulier of bel ons op 088 – 999 67 67.