Wat kost het gebruik van een airco en wat kun je besparen?

Kosten airconditioning per uur

Heb je plannen om binnenkort een airconditioner te laten plaatsen in bijvoorbeeld je slaapkamer? Top, maar wat kost het verkoelen van een kamer? In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je slaapkamer rond de 15m2 is. Het verbruik van een airconditioner is gemiddeld 1 KW per uur aan stroom (1 kWh). 1 kWh kost € 0,22. Wanneer je één uur de airco dus hebt aan hebt staan, dan kost dit € 0,22.

Kosten airconditioning per jaar

Door het gehele jaar hebben we volgens het KNMI tussen de 15 en 40 zomerse dagen. Zomerse dagen ziet het KNMI als dagen boven de 25 graden celcius. Voor de berekening in dit voorbeeld gaan we uit van het ‘slechtste’ scenario met 40 zomerse dagen. Over het algemeen start je met koelen van de slaapkamer voordat je naar bed gaat. Daarom pakken we 9 uur koeltijd voor de nacht. De rekensom wordt dan €0,22 x 9 uur x 40 dagen = € 79,20.

Het koelen met een airconditioner wordt helemaal interessant wanneer je een overcapaciteit hebt van je zonnepanelen en je dus meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt. De overcapaciteit kan je vervolgens inzetten voor de airconditioning en zo kost het koelen je niets!

Besparen door te koelen én verwarmen met een airconditioner

Een airconditioning kan koude of warme lucht produceren. Het voordeel hiervan is dat je slaapkamer snel gekoeld of verwarmd is. Het verwarmen gaat een stuk vlotter dan met een traditionele cv en doordat je over het algemeen niet veel in je slaapkamer bent, is het (zeker in de winter) zonde om de kamer continu te verwarmen. Met de airconditioner hoeft dit niet en kan je op het moment dat het nodig is direct de kamer verwarmen. Naast de flexibiliteit van de airconditioner bespaar je ook nog op het feit dat de airconditioner een lucht/lucht-warmtepomp is. Daarom is het verwarmen met een airconditioner een stuk energie efficiënter dan met gas. Ook hier geldt het verhaal van de zonnepanelen weer: heb je overcapaciteit? Dan is het verwarmen kosteloos en verdient de airconditioner zichzelf terug. Een airconditioner is dus een stuk voordeliger!

Meer informatie

Wil je meer informatie of advies over je situatie? Neem dan contact op met DTNW via het formulier of bel ons op 088 – 999 67 67.