LED-verlichting

Besparing op energiekosten: met ledverlichting kunt u een maximale besparing van 70% bewerkstelligen.

 

Rendement

Ter vergelijking stellen we drie lampen. De gloeilamp, de spaarlamp en de ledlamp. De gloeilamp
heeft een rendement van 5%: van de energie die we de gloeilamp toevoeren is het maar 5% wat ook daadwerkelijk omgezet wordt naar licht. De overige 95% is warmte en IR straling. Wist u overigens dat als de temperatuur van een gloeilamp oploopt, de levensduur terugloopt?

De spaarlamp heeft een rendement van 35%. Dit is al een stuk effectiever dan de gloeilamp. Helaas kunnen we met de spaarlamp niet het kleur licht verkrijgen wat we graag zouden willen. Er komt te weinig sfeer uit een sfeerlamp.

De ledlamp behaalt een rendement van 50% en de ontwikkeling is nu al zo ver dat we de ledlamp al heel goed kunnen dimmen. We kunnen het “dim” effect van een gloeilamp evenaren en misschien zelfs verbeteren

Dimmen

Een ledlamp dimmen. U kunt de meeste ledlampen goed dimmen, mits de lamp hiervoor geschikt is. Het kan zijn dat u een nieuwe dimmer moet plaatsen die speciaal geschikt is voor het dimmen van ledlampen.

Levensduur

De gloeilamp gemiddeld: 1.000 uur (door omgevingswarmte kortere levensduur)
De spaarlamp gemiddeld: 8.000 uur
De ledlamp gemiddeld: 30.000 uur

Lumen

Tegenwoordig praten we niet meer over het aantal Watt dat een lamp heeft. Lumen is de maatstaaf geworden voor een lamp. Een gloeilamp van 25W heeft een opbrengst van 200 Lumen, een ledlamp van 3W levert ook 200 Lumen op.